ARTIST STATEMENT

Mijn naam is Charlotte Bernson. Afgestudeerd in 2021 aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht (HKU). Ik ben een filmmaker en regisseur die vooral gespecialiseerd is in documentaires. In mijn films probeer ik de mens en zijn of haar gedrag op portretterende wijze te vangen zonder te veel woorden. Beeld spreekt van zichzelf ben ik van mening. De kijker ondervindt, analyseert en observeert zelf wat er gebeurt en hoe iemand zich daarbij voelt.

 

Ik maak films omdat het mij interesseert, inspireert en raakt. Mijn vader filmde ons al vanaf onze geboorte tot nu waardoor de camera in mijn ogen zo vertrouwd is, dat het voelt alsof het een deel van mij is. Het is een tool waarmee ik verhalen kan vertellen om anderen te raken, te inspireren en een ander perspectief in te laten zien. Daarnaast is het voor mij een manier om te onderzoeken hoe iets in elkaar zit. Ik ben geïnteresseerd in wie wij zijn, daarom ben ik op dit moment veel bezig met het maken van documentaire portretten waarin ik een mens zich kwetsbaar op laat stellen en dit gedrag observeer. Ik film dichtbij, handheld en met een kleine of geen crew op de set want, less is more. Hoe kleiner de crew, hoe meer ruimte er is voor flexibiliteit tijdens het maak proces. Hierdoor weet ik ook hoe alle aspecten werken, zowel camera, geluid, montage en regie zijn voor mij bekend. Daarnaast is muziek voor mij belangrijk. Het raakt mij en vormt samen met beeld een nog sterker verhaal alhoewel ik weet dat stilte ook veel betekenis kan hebben. Het liefst werk ik met componisten om de muziek passend te maken voor het verhaal. 

Mijn motto is dat het zogenoemde ‘imperfecte’ juist perfect is; een scheur in de muur, een snelle onstabiele inzoom in een scene of het klaar zitten voor een interview i.p.v. dat er juist uit halen. Want waarom zou je dat doen? De kijker weet dat dit is gebeurd. Naar mijn idee zitten er meer ingrediënten in voor een inhoudelijk sterk verhaal dan een film die clean vormgegeven is. Het ‘perfecte film maken’ negeren vormt mijn authentieke makerschap. Zo hoop ik een perspectief te bieden die mensen in laat zien dat de zogenoemde imperfectie interessanter kan zijn dan het perfecte.